Taekwondo

Wat is Taekwondo?

Taekwondo komt uit Korea, een land met een rijke historie dat in vroegere tijden afwisselend onder invloed heeft gestaan van China en Japan. Taekwondo is een afspiegeling van die geschiedenis: het bevat de voor Koreaanse gevechtsporten zo bekende, sterk ontwikkelde been- en voettechnieken en is daarnaast beïnvloed door het Chinese Kung Fu en het Japanse Karate. De eerste sporen van een Taekwondo-achtige gevechtskunst dateren van ca. 40 voor Christus. Deze gevechtskunst, “Taekyon” genaamd, was een spel, waarbij twee tegenover elkaar staande personen elkaar onderuit probeerden te trappen. Hoge trappen waren toegestaan en er mocht met de handen verdedigd worden. In de loop der eeuwen ontwikkelde deze gevechtskunst zich tot een unieke vechtsport. Taekwondo, in 1955 in zijn huidige vorm gereglementeerd, is een sport die voornamelijk is gebaseerd op het aloude Koreaanse Subak en Taekyon en het Japanse karate. Vooral de invloed van het Taekyon heeft gezorgd voor het grote arsenaal aan been- en voettechnieken dat Taekwondoonderscheidt van vele andere Aziatische gevechtssporten.

De krijgskunst is ontwikkeld door generaal Choi Hong Hi. Deze heeft in zijn jeugd kennis gemaakt met de nationale zelfverdedigingsport van Korea, Taek Kyon die vooral gericht is op het gebruik van voettechnieken. Toen Choi later in Japan ging studeren ontmoette hij daar een Koreaan die hem Karate wilde leren. Toen de tweede wereld oorlog uitbrak moest hij het Japanse leger in. Toen in 1945 de oorlog was beëindigd, bleef Choi in het leger, alleen ging hij terug naar zijn geboorteland dat nu eindelijk na een Japanse onderdrukking van 36 jaar lang, was bevrijd. In het leger ging hij door met het trainen van soldaten in een nieuwe stijl die hij destijds zelf aan het ontwikkelen was. In deze nieuwe zelfverdedigingvorm zaten zowel aspecten van Taek Kyon, Karate als Choi’s eigen inbreng. Die eigen inbreng hield onder andere in dat veel van de huidige Taekwon-do technieken er specifiek op zijn gericht dat deze met zo min mogelijk energie een zo groot mogelijke kracht opleveren. Ook zegt hij dat vele technieken wetenschappelijk, vooral natuurkundig volgens de wetten van Newton, zijn ontwikkeld. Ondanks het feit dat Taek Kyon en Karate als bronnen zijn gebruikt voor de ontwikkeling van Taekwon-do wil de generaal er nadrukkelijk bij vermelden dat de fundamentele theorieën en principes van Taekwon-do totaal verschillen van elke andere gevechtskunst op de hele wereld.

Taekwondo betekent letterlijk “manier van de voet en de vuist”, maar het accent ligt op de voeten en de benen. Taekwondo leent zich dan ook uitstekend voor het verbeteren van de lichamelijke conditie én het zelfvertrouwen. Taekwondo kent verschillende onderdelen, waarin je zowel fysiek als mentaal oefent om jezelf te verbeteren.

Sponsors

Video's

Copyright 2023 | abdel-kwan.nl